Bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden en hen te beschermen tegen ongewenst gedrag. De verplichting is belangrijk, maar een veilige werkomgeving zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Dan gaan werknemers met plezier naar hun werk en verzuimen ze minder. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is dan ook een goede stap. Veel bedrijven hebben zelf een of meer interne of externe vertrouwenspersonen, maar er zijn ook bedrijven zonder. Daarom heeft onze branche een vertrouwenspersoon voor die bedrijven die zelf geen vertrouwenspersoon hebben.
Heb jij of heeft een collega te maken met ongewenste omgangsvormen zoals (seksuele) intimidatie, (digitaal) pesten of discriminatie en kun je dit niet bespreken in je bedrijf, dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de beveiligingsbranche. Frank van Blitterswijk is de vertrouwenspersoon voor de branche en hij stelt zich graag aan je voor!
Veilig werkklimaat
De laatste tijd berichten media geregeld over organisaties waar mensen grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dit kan bijvoorbeeld een dwingende manier van communicatie, agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en/of discriminatie zijn. Deze vormen van sociale onveiligheid kunnen overal voorkomen waar mensen samenwerken.
Loop er niet alleen mee rond. Spreek je uit
Je wilt eigenlijk niets liever doen dan met veel plezier en enthousiasme je werk doen. Dat wat je het liefste doet. Het kan zijn dat kan een opmerking, een grapje of iets anders je een onprettig gevoel geeft. Twijfelen aan je gedachten, piekeren en gevoel van stress kun dan je plezier in het werk in de weg staan.
Zie of ervaar je grensoverschrijdend gedrag? Twijfel niet aan jezelf en blijf er niet mee lopen. Spreek je ervaring uit. Dat is altijd de eerste stap. Als het kan geef je dit aan bij diegene die jouw grens heeft overschreden. Een andere mogelijkheid is om advies te vragen aan collega’s of leidinggevende. Vind je dit misschien lastig of wil je graag persoonlijk advies? Weet dat je ook bij externe vertrouwenspersoon, voor de branche is dat Frank van Blitterswijk, veilig je verhaal kunt delen en advies kunt vragen. Dit kan ook als je vragen hebt over een situatie uit het verleden.
Een vertrouwenspersoon luistert naar je zonder oordeel, zodat jij je vrij voelt om je gevoelens, dilemma’s en gedachten te delen. Het helpt om je verhaal in vertrouwen te doen bij iemand van buiten. Samen kijken we wat jou verder helpt. Ook als je alleen wilt sparren ben je welkom. Loop er niet te lang alleen me rond. Deel het. Of je nog maar net of al jaren werkt in de beveiligingsbranche werkt, student, stagiaire, zzp-er, vrijwilliger of op een andere manier betrokken bent, ik ben er ook voor jou!
Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag is er in vele vormen en kan verschillend worden ervaren. Je kunt je bijvoorbeeld gekwetst voelen door een opmerking, je kunt het gevoel hebben dat je wordt buitengesloten, je kunt seksuele intimidatie ervaren etc. We reageren hier allemaal op onze eigen manier op. Lastig is dat je elkaars bedoelingen en/of grenzen niet altijd kent. Een onschuldige opmerking door een collega, een grapje, kan voor de ene collega weinig betekenen en voor een andere grote impact hebben. Gedrag is voor jou ongewenst als jij het ongewenst vindt en je er niet prettig bij voelt. Dit kun je op het moment zelf ervaren maar het kan ook zijn dat je achteraf beseft dat een ander jouw grens is overgegaan.
Neem gerust contact op!
Onze vertrouwenspersoon gaat vertrouwelijk om met jouw melding en jouw gegevens. Hij zorgt dat jouw melding anoniem blijft en niet is te herleiden, niet naar jou, je team of afdeling. Ook als je alleen wilt sparren ben je welkom. Loop er niet te lang mee rond en deel waar je last van hebt. Vaak helpt het al om erover te praten, het kan je meer rust geven. Geen vraag is te gek. Alleen samen kunnen we de sociale veiligheid versterken.
Je kunt Frank van Blitterswijk bereiken per mail, sms, ook per Whatsapp, net wat voor jou het prettigste is.
f.vanblitterswijk@emergenz.nl
tel. 06-22201555