Arbocatalogus

Check de Arbocatalogus voor risico's, oplossingen en preventie en zorg samen voor een veilige werkplek

Algemeen

Werkgevers en werknemers kunnen samen voor een veilige werkplek zorgen. In de Arbocatalogus (het oplossingenboek van arboregels) staan (wettelijke) normen, uitleg en praktische tips.

Onderwerpen in de Arbocatalogus

Brochure

Download of bestel het mini infoboekje Gezond en Veilig werken.

Downloaden

Bestellen

Presentatie

Wil je weten hoe je meer uit de Arbocatalogus haalt voor jouw bedrijf? Stuur dan een e-mail. Wij plannen graag een afspraak met je in. Want gezond aan het werk blijven, dat wil toch iedereen?

Praktische tips tegen werkstress!

Als je op het werk veel hinder hebt van stress dan is het dringend tijd om daar iets aan te doen. Probeer dan zeker één van de volgende tien tips uit mochten ze passen binnen je werkzaamheden!

1. Doe de moeilijkste dingen eerst

Probeer de meest ingewikkelde taken zo vroeg mogelijk op de dag af te werken, zodat ze niet als een dreigende wolk boven je hoofd blijven hangen. Denk aan het "doe het leukste het laatste"-principe, dan kun je uitkijken naar de namiddagen.

2. Maak van bewegen een prioriteit

Of je nu een snelle wandeling rond het gebouw maakt of een uur gaat sporten tijdens je lunchpauze, bewegen is cruciaal voor je gezondheid. Probeer ook om elk uur je lichaam te stretchen en maak ondertussen je hoofd leeg.

3. Geniet van een lekker tussendoortje

Kauw niet gedachteloos op elke snack die je in handen kunt krijgen, maar breng je favoriete tussendoortje mee van thuis en geniet van elke hap. Kies voor iets gezonds om een boost te geven aan je humeur en energiepeil.

4. Verzamel bij de koffieautomaat

Het is belangrijk om elke dag een leuk gesprekje aan te knopen met je collega's. Niet alleen leidt dat je gedachten even af, maar het verbetert ook je relaties op het werk.

5. Adem

Focus enkele minuten op niets anders dan je ademhaling; zo komt je geest tot rust. Het hoeft geen echte meditatie te zijn, tien keer ademhalen helpt al om te relaxen.

6. Masseer je schouders

Heb je tijd om even te pauzeren? Een snelle nekmassage doet de opgebouwde spanning wegvloeien en helpt je concentratie terug te vinden. Als je meer tijd hebt, kun je ook een professioneel massagecentrum zoeken in de buurt van het werk.

7. Luister naar de juiste muziek

Een goede playlist kan wonderen doen voor je humeur. Als woede je probleem is, kies dan voor rustige muziek. Ben je moe? Luister dan naar uptempo nummers om weer energie te vinden.

8. Ruim je werkplek op

Je omgeving kan een groot effect hebben op je houding en humeur. Zorg er niet alleen voor dat je bureau netjes is, maar richt hem ook in naar je eigen smaak. Kies voor een leuke print, kleurrijke accessoires en foto's van je geliefden, leuke gebeurtenissen of favoriete plaatsen.

9. Laat je pc even los

Gun je geest (en je ogen) wat rust door af en toe weg te kijken van je computerscherm. Neem liever pen en papier om je ideeën op te schrijven.

10. Praat over je problemen

Als je echt ergens mee zit, krop je gevoelens dan niet op. Stop met het probleem voortdurend te heranalyseren en praat erover met je partner, vriend of collega. Alleen zo kun je het loslaten en verder gaan met je werk.

Meer over werkstress

Nachtwerk

Ook nachtwerk kan stress opleveren; je slaapt misschien niet genoeg, je sociale leven is moeilijk in te richten of je omgeving kan onvoldoende rekening houden met jouw werktijden. In de Nieuwsbrief van 8 maart 2023 hebben we aandacht aan het werken in de nacht besteed. Heb je deze gemist? Nalezen kan! Klik op de link voor praktische tips.

Lees hier de special nachtwerk.

En wil je nóg meer weten? Het RIVM en TNO hebben ervaringen van nachtwerkers opgehaald. Die zijn erg wisselend: nachtwerkers zien zowel positieve (extra toeslag of sfeer) als negatieve aspecten (gezondheidsklachten of minder ruimte voor sociale activiteiten) van werken in de nacht. Lees in deze publicatie meer; misschien kun jij voor jezelf of voor je collega’s eens bespreken of de oplossingen in deze publicatie ook voor jouw bedrijf geschikt zijn.

Protocol agressie en geweld

Ook in de beveiligingsbranche kunnen we er niet omheen: agressie en ongewenst gedrag komen steeds vaker voor.

Dit heeft voor beveiligers en de organisatie vervelende gevolgen. Het brengt tegelijk extra verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van preventie en interventie. Als u die oppakt, werkt u structureel aan goede en veilige arbeidsomstandigheden.

Direct leidinggevenden spelen een grote rol bij het begeleiden van werknemers die worden geconfronteerd met agressie en geweld. De werkgever is verantwoordelijk voor een goed beleid en daarmee verantwoordelijk voor goede opvang na incidenten en het voorkomen van uitval. Het tegengaan van hinderlijk gedrag en agressie gaat iedereen in de organisatie aan. Een gezamenlijke aanpak binnen het bedrijf werkt het beste.

Wilt u weten hoe u dit beleid vorm kunt geven?

Lees hier meer voor werkgevers en P&O

Lees hier meer voor leidinggevenden

Adviesgesprek aanvragen

Heb je als ondernemer, HR-functionaris, personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad behoefte aan voorlichting of advies op het gebied van arbo of arbeidsmarkt, vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Geef aan waar je vragen over hebt of meer informatie over wenst te ontvangen en het secretariaat neemt contact met je op voor een adviesgesprek.

Vragen kunnen gaan over:

  • De Arbocatalogus
  • Branche-RI&E
  • Het HR-pakket
  • Functiebelastingsprofielen
  • Personeelshandboek
  • Etc.

Adviesgesprek aanvragen

© Copyright 2023 Beveiligingsbranche.nl - Disclaimer - Privacybeleid