Ongewenst gedrag in de beveiliging
Agressie, geweld, bedreiging en hinderlijk of lastig gedrag (ongewenst gedrag) komt steeds vaker voor. Medewerkers komen hierdoor meer met ongewenst gedrag in aanraking dan voorheen.
Voor direct-leidinggevende brengt dit extra verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van preventie en interventie voor goede en veilige arbeidsomstandigheden.
In de Informatiebrochure Agressie en Geweld vind je praktische informatie over hoe je medewerkers hierin kunt begeleiden. Ook in het Infoboekje Gezond en Veilig werken vind je informatie over agressie en geweld en ongewenst gedrag.
Infoboekje Gezond en Veilig werken
In dit protocol komen aan de orde:
Als direct leidinggevende zie je erop toe dat uw medewerker:
Tip:
Geef zelf het goede voorbeeld als je actief diensten meedraait!
Voor goede en veilige werkomstandigheden moet je met opdrachtgevers goede afspraken maken. Een enkele keer komt het voor dat nog extra maatregelen moeten worden genomen door de opdrachtgever. Soms moet je opdrachtgevers overtuigen, want maatregelen kosten geld.
Wat zijn de veiligheidsplannen, huisregels, werkafspraken met de politie en welke maatregelen hebben de opdrachtgevers in huis? Je zorgt dat je medewerkers op de hoogte zijn van de afspraken en de maatregelen. Je hebt ermee geoefend zodat je weet dat alles naar behoren werkt.
Aandachtspunten kunnen zijn: terreininrichting, verlichting, inbraakpreventie en cameratoezicht.
Tip:
Kijk eens op je hoofdvestiging wat de algemene bepalingen zijn. Wanneer er een inwerkmap voor nieuwe collega's is, controleer die dan op volledigheid en stem je bevindingen af met collega-leidinggevenden en P&O.
Opvang na incidenten is belangrijk. Directe en goede zorg na een ingrijpende gebeurtenis is één van de belangrijkste voorwaarden voor de verdere verwerking. Blijven rondlopen met een vervelende ervaring kan zorgen voor stress, ziekte of zelfs langdurige arbeidsongeschiktheid.
Maak (wanneer dit er nog niet is) in overleg met andere leidinggevenden en P&O een draaiboek waarin de aandachtspunten staan voor opvang en nazorg . Op deze manier is de zorg op alle afdelingen binnen het bedrijf waar u werkt goed en hetzelfde geregeld.
Hulp inschakelen
Binnen je bedrijf zijn afspraken over opvang en nazorg door interne en externe partijen. Zorg ervoor dat je weet welke mogelijkheden er voor uw medewerkers zijn.
Direct na het incident
Na één of twee dagen
Vaak is de emotie na een paar dagen afgenomen en is er ruimte om over de inhoud van het incident te praten.
Voorbeeldvragen zijn:
Je kunt ook collega's vragen om de betrokken beveiliger even te ontzien vanwege het incident.
Na één of twee weken
Afhankelijk van de ernst van het incident en de manier waarop je medewerker een incident heeft ervaren kun je signalen opvangen waardoor je vindt dat het belangrijk is weer een gesprek aan te gaan.
Check dan het volgende:
Bij twijfel over het welzijn of functioneren verwijs je door naar de bedrijfsarts of andere zorgverlener.*)
Tijdens het werkoverleg bespreek je het onderwerp 'agressie en geweld'. Voor uitgebreide informatie voor het voeren van een goed werkoverleg kun je op deze website kijken onder: verzuim en re-integratie - informatie voor werkgevers - werkoverleg of klik hier.
Je registreert alle gebeurtenissen die binnen je afdeling worden aangemerkt als incident. Registratie is belangrijk om pro-actieve en preventieve maatregelen te nemen.
Jouw rol bij registratie
1. Zorg ervoor dat je medewerkers het volgende weten:
2. Zie toe op een correcte melding of registratie.
3. Complimenteer medewerkers wanneer zij correct handelen; dit werkt motiverend.
4. Verdiep je regelmatig in de hoeveelheid meldingen.
5. Overleg regelmatig met collega-leidinggevenden over bovengenoemde zaken.
Tip:
Je medewerkers blijven gemotiveerder om te melden en te registreren als ze zien dat er ook wat met hun informatie gebeurt. Betrek ze daarom, waar mogelijk, bij de vervolgacties en informeer ze over genomen besluiten. Hiervoor kun je het werkoverleg gebruiken.
Welke registratiemogelijkheden zijn er?
Er zijn drie standaardformulieren:
Maak je al gebruik van een Incidenten Ongevallen Formulier (IOF)? Gebruik dan dit formulier om ook de incidenten te registreren.
Tip:
Zorg ervoor dat je medewerkers altijd voldoende lege staten of formulieren op locatie hebben.