Pensioen
Nu verdiepen in later

Pensioenfonds Particuliere Beveiliging van Syntrus naar TKP

Het pensioenfonds Particuliere Beveiliging laat de pensioenadministratie vanaf 2017 uitvoeren door TKP Pensioen. Het fonds gaat weg bij Syntrus Achmea Pensioenbeheer, omdat deze uitvoerder minder ver is met digitalisering van de gegevensinwinning bij werkgevers dan TKP.

Dit hebben het bedrijfstakpensioenfonds Particuliere Beveiliging, dat €1,4 mrd onder beheer heeft, en Aegon-dochter TKP Pensioen maandag bekendgemaakt. Bpf Beveiliging is het derde fonds dat dit jaar vaarwel zegt tegen Syntrus Achmea. Eerder trokken de bedrijfstakfondsen TrueBlue en Slagersbedrijf de deur achter zich dicht.

‘TKP Pensioen biedt meer interactie met de werkgevers. Een voorbeeld is de maandelijkse terugkoppeling door TKP aan de werkgevers over aangeleverde pensioengegevens’, zegt Peter Priester, uitvoerend bestuurder bij bpf Beveiliging. ‘Dat is van belang, omdat er veel mutaties zijn in onze branche. We zijn in die zin vergelijkbaar met de uitzendbranche.’

Pro forma

Bpf Beveiliging had het contract met Syntrus Achmea al in 2015 pro forma opgezegd per eind 2016. Een van de redenen was de keuze van Achmea om in te zetten op het apf bij Centraal Beheer. ‘We hadden daarbij vragen over de continuïteit van de dienstverlening aan bedrijfstakfondsen’, aldus Priester.
Vorig jaar heeft het bestuur van bpf Beveiliging met de hulp van adviesbureau Sprenkels & Verschuren gezocht naar een passende uitvoerder. TKP kwam als meest geschikte leverancier uit de bus. ‘Dat is vooral vanwege hun ervaring op het gebied van digitalisering van processen. Dat is state-of-the-art en strak geregeld’, zegt Priester.

Pensioenstraat

In een reactie laat Syntrus Achmea weten dat de uitvoerder een nieuwe pensioenstraat heeft opgezet die minder uitzonderingen mogelijk maakt. Het Centraal Beheer APF is de eerste klant die gebruik maakt van deze administratie.
‘Met de huidige klanten van Syntrus Achmea Pensioenbeheer praten we over de regeling en de mogelijkheden om te migreren naar de nieuwe pensioenstraat’, aldus woordvoerder Marco Simmers. ‘Wij beseffen dat als gevolg van deze strategische keuze enkele klanten kunnen kiezen de uitvoering elders onder te brengen. Dat betreuren wij, maar dat hoort nu eenmaal bij ondernemerschap.’

Fiduciair beheer

Bpf Beveiliging beheert de pensioenen van 56.000 (ex-)deelnemers uit de particuliere beveiliging. Eerder dit jaar schakelde bpf Beveiliging over van PGGM naar BMO Global Asset Management als fiduciair manager.

Open

Bpf Beveiliging is een van de bedrijfstakpensioenfondsen die open staat voor ondernemingspensioenfondsen uit aanverwante sectoren. Priester: ‘Bedrijven kunnen hun regeling bij ons onderbrengen. Ze kunnen afwijken van onze basisregeling.’
De afgelopen tijd sloot het ondernemingspensioenfonds voor het kantoorpersoneel van G4S en G4S Cash Solutions aan bij het fonds. Er lopen nog gesprekken met andere ondernemingen. ‘Het is moeilijk te voorspellen wat het resultaat is’, aldus Priester.
De beleidsdekkingsgraad van het fonds was eind augustus 96,2%.