Arbocatalogus
Check de Arbocatalogus voor risico's, oplossingen en preventie

Praktische tips tegen werkstress!

Als je op het werk veel hinder hebt van stress, dan is het dringend tijd om daar iets aan te doen. Probeer dan zeker één van de volgende 10 tips uit mochten ze passen binnen je werkzaamheden!

1. Doe de moeilijkste dingen eerst

Probeer de meest ingewikkelde taken zo vroeg mogelijk op de dag af te werken, zodat ze niet als een dreigende wolk boven je hoofd blijven hangen. Denk aan het "doe het leukste het laatste"-principe, dan kan je uitkijken naar de namiddagen.

2. Maak van bewegen een prioriteit

Of je nu een snelle wandeling rond het gebouw maakt of een uur gaat sporten tijdens je lunchpauze, bewegen is cruciaal voor je gezondheid. Probeer ook om elk uur je lichaam te stretchen en maak ondertussen je hoofd leeg.

3. Geniet van een lekker tussendoortje

Kauw niet gedachteloos op elke snack die je in handen kunt krijgen, maar breng je favoriete tussendoortje mee van thuis en geniet van elke hap. Kies voor iets gezonds om een boost te geven aan je humeur en energiepeil.

4. Verzamel aan de koffieautomaat

Het is belangrijk om elke dag een leuk gesprekje aan te knopen met je collega's. Niet alleen leidt dat je gedachten even af, maar het verbetert ook je relaties op het werk.

5. Adem

Focus enkele minuten op niets anders dan je ademhaling. Zo komt je geest tot rust. Het hoeft geen echte meditatie te zijn, tien keer ademhalen helpt al om te relaxen.

6. Masseer je schouders

Heb je tijd om even te pauzeren? Een snelle nekmassage doet de opgebouwde spanning wegvloeien en helpt je concentratie terug te vinden. Als je meer tijd hebt, kan je ook een professioneel massagecentrum zoeken in de buurt van het werk.

7. Luister naar de juiste muziek

Een goede playlist kan wonderen doen voor je humeur. Als woede je probleem is, kies dan voor rustige muziek. Ben je moe? Luister dan naar uptempo nummers om weer energie te vinden.

8. Ruim je werkplek op

Je omgeving kan een groot effect hebben op je houding en humeur. Zorg er niet alleen voor dat je bureau netjes is, maar richt hem ook in naar je eigen smaak. Kies voor een leuke print, kleurrijke accessoires en foto's van je geliefden, leuke gebeurtenissen of favoriete plaatsen.

9. Laat je pc even los

Gun je geest (en je ogen) wat rust door af en toe weg te kijken van je computerscherm. Neem liever pen en papier om je ideeën op te schrijven.

10. Praat over je problemen

Als je echt ergens mee zit, krop je gevoelens dan niet op. Stop met het probleem voortdurend te heranalyseren, en praat erover met je partner, vriend of collega. Alleen zo kan je het loslaten en verder gaan met je werk.