Tim van der Bij genomineerd voor V-factor 2023

Wakend oog van de NS

Mijn teamleider bij G4S heeft mij opgegeven, “ik heb iets leuks gedaan”, zei hij erbij. Sinds april 2022 is Tim van der Bij (28) als camera observant en centralist het wakend oog van de NS. Hoe hij scherp blijft? “Bij mij werkt het zo: ik sta op en ben aan.”

Indrukwekkend. Zo omschrijft Tim zijn eerste indruk van de meldkamer. “Het overzicht van alle belangrijke perrons en stations blies mij echt van mijn stoel. Met in totaal zo’n zestig schermen worden dag en nacht heel veel mensen in de gaten gehouden.” Het is werk in ploegendienst, regelmatig draai je mee in een andere shift. “Daar heb ik mij op aangepast”, vertelt Tim. “Ik heb daar geen last van, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Ik bereid mij altijd voor op de komende dienst, vanaf het moment van opstaan sta ik op scherp. Met zeuren los je niets op.”

Sinds kort is Tim actief als dienstleider en mentor op de afdeling waar zo’n 20 mensen per dienst werken. “Als verantwoordelijke voor de dienst ben je eerste aanspreekpunt en draag je de verantwoordelijkheid. Waar nodig stuur ik het team aan. Als mentor help ik nieuwe collega’s hun draai te vinden. “Mensen opleiden, dat vraagt voor iedereen om een andere aanpak. De ene beveiliger is wat eigenwijs, de ander juist nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid spreekt mij vooral aan, het is mooi als je gedreven en fanatiek met het werk bezig bent.”

Hoe houdt hij de concentratie vast? “Soms ga ik even luchten samen met collega’s of ik loop een rondje op het station. Een babbeltje met collega’s doet het ook goed om de zinnen te verzetten, want acht uur onafgebroken op het scherm kijken, dat houdt geen mens vol. Ik ga vaak even staan, loop wat heen en weer en heb een fijne bureaustoel. Het duurde even voordat de juiste maat was gevonden – Tim is 2.11 meter – maar ik zit nu goed en comfortabel, de schermen kan ik zelf instellen.”

Prettige communicatie, gedreven zijn en altijd vrolijk. Dat maakt Tim tot een fijne collega. “Ik heb hart voor het vak en doe er alles aan zakkenrollers en andere gure types te signaleren en op te sporen. Mensen moeten zich veilig kunnen bewegen, dat maakt hun reis een stuk prettiger.”

© Copyright 2023 Beveiligingsbranche.nl - Disclaimer - Privacybeleid