Ervaringen V-learning Marco Engelfriet

‘Het kost je weinig tijd’

‘Sta sterk en wordt geen prooi voor criminelen’

We vroegen Marco Engelfriet om kennis te maken met de nieuwe modules van V-learning, de digitale leeromgeving voor beveiligers. Marco is havenbeveiliger en winnaar van V-factor 2021.

En? Wat is je eerste indruk?

“Die is positief. Het platform is leerzaam en de opgaven zijn goed te volgen. De modules zijn in begrijpelijk Nederlands geschreven en kosten je betrekkelijk weinig tijd. Over de situaties is goed nagedacht, de beschrijvingen ervan zie ik terugkomen in mijn dagelijks werk. Heel herkenbaar!”

Hoe is het gebruik van V-learning op je tablet jou bevallen?

“Het was zonder meer leuk om te doen. Het is natuurlijk alweer enige tijd geleden dat ik mijn diploma heb behaald. V-learning biedt je de mogelijkheid om de stof weer eens te herhalen, maar dan op een scherm met korte teksten, plaatjes en video. Wat is je kerntaak, hoe vul jij je functie in, waar sta je in je werk voor? Je komt het allemaal tegen.”

Voor welke beveiligers is het geschikt?

“Eigenlijk voor iedereen. De nadruk ligt op het algemene vak van beveiligers, het materiaal is niet gebonden aan een specifieke locatie. Of je nu werkt bij een fabriek, een kantoor, een luchthaven, een zeehavenbedrijf of op een winkelcentrum, het maakt niet uit.”

Interessante prooi

Wat vind je van de nieuwe module mentale weerbaarheid?

“Het onderwerp criminaliteit, integriteit en bedreiging is direct toepasbaar op mijn werk in de zeehaven. Als beveiliger ben je actief in risicovolle gebieden, vertrouwen is de kurk waarop ons werk drijft. Maar daarmee ben je ook een interessante prooi voor criminelen. Zij weten misschien wel waar je werkt en kunnen je zomaar een aantrekkelijk aanbod doen. Ze houden je ‘de eenvoudigste manier om snel geld te verdienen’ voor. Niet alleen moet je dan sterk in je schoenen staan, het is goed om je te beseffen dat het nooit bij die ene keer blijft wanneer je er in mee zou gaan. Wanneer je er in mee zou gaan lokken ze je in de val en laten ze je niet meer los.”

Wat is het grootste gevaar?

“Een zwart scenario. Zeker als je financiële zorgen hebt, kan het bijzonder lastig zijn om zo’n voorstel te weigeren. Wanneer je met het voorstel mee gaat zal je misschien wel de afgesproken beloning krijgen. Uiteindelijk zal de beloning steeds minder worden en mondt de uitbuiting uit in bedreigingen en komt er een moment dat je helemaal geen beloning meer krijgt. Je komt dan terecht in een put van ellende omdat de criminelen er voor zorgen dat er geen weg meer terug is. Wanneer je er toch uit wil stappen hebben de criminelen genoeg informatie verzameld over jouw situatie. Ze weten dan waar je woont en wie je naaste familie en partner zijn en misschien weten ze dan ook al waar je kinderen op school zitten en met deze informatie proberen ze je onder druk zetten en kun je niet meer weigeren.”

Wat is je boodschap?

“Houd je hier verre van. En meld een dergelijke situatie direct bij je leidinggevende wanneer ze je benaderen hoe aantrekkelijk het voorstel ook klinkt. Kortom, mentaal weerbaar zijn is vereiste om hier tegen bestand te zijn. De voorbeelden op V-learning helpen je daarbij.”

Hete brij

Hoe heb je de module financiële weerbaarheid ervaren?

“Als een duidelijke boodschap: zorg ervoor dat je je financiële zaken op orde hebt. Het risico bestaat dat je anders kwetsbaar bent voor je bedrijf en de locatie waar je werkt. Loop niet achter de feiten aan. Je hoeft het echt niet van de daken te schreeuwen, maar zorg dat je de weg weet om uit de zorgen te komen. De snelste manier is naar je leidinggevende toestappen.”

Hoe pak je dat aan, want het is geen makkelijke stap natuurlijk?

“Draai niet om de hete brij heen, maar zeg ‘ik heb een probleem’. Zonder enige twijfel kan hij of zij jou de weg wijzen naar een deskundige die je in de arm kunt nemen. Dat kan een instantie of een coach zijn, maar in elk geval een persoon die ervoor zorgt dat je probleem niet nog groter wordt. Want je wilt maar een ding: zo snel mogelijk ervan af komen.”

Tot slot, kun je V-learning aanbevelen?

“Zeker! Ik moedig collega-beveiligers aan om er ook mee aan de slag te gaan.”

© Copyright 2023 Beveiligingsbranche.nl - Disclaimer - Privacybeleid